Miért érdemes egyedi webáruházat készíttetni és üzemeltetni?

Mielőtt valaki néhány szavas választ várna a feltett kérdésre, el kell mondanom, hogy a válasz nem mindig magától értetődő.

A piacon jelenleg rengeteg ingyenes megoldás található. Első ránézésre nagyon vonzóak a feltétételek.

 • Ingyenesek.
 • Csak webtárhelyet kell fizetni és domain nevet.
 • Lehet vele termékeket árulni. (végülis ez a cél nem?)
 • stb…

Igen ám, de belegondoltál már abba, hogy néhány hét vagy hónap után rájössz a következő dolgokra?

 • Az ingyenes webáruházam nem pontosan úgy kezel dolgokat, ahogyan azt én szeretném.
 • Jó lenne megjelenjen egy plusz listaoldal egyedi feltételek szerint szűrve a jobb hasábban.
 • Szeretném ha nem hasonlítana több 100 webáruházhoz a sajátom.
 • Jó lenne ha saját kedvezményrendszert tudnék meghatározni a vevőimnek.
 • stb…

Ekkor eljutunk a következő stádiumba. Szükségünk van egy webprogramozóra. Elmondjuk a webprogramozónak a problémáinkat, majd ő a következő válaszokat adja nekünk.

 • Ez a kérés nem olyan egyszerű, mint amilyennek gondolod, mert ahhoz, hogy a te általad annak idején jónak talált ingyenes webáruház kódját módosítsam plusz időre van szükségem, hiszen meg kell ismernem a felépítését, a logikáját és ezt az időt valakinek ki kell fizetni. (Igen ezt az időt neked kell megfizetni.)
 • Ha ebbe a modulba beleírok és módosítom az ott meglévő logikát, akkor a következő frissítésnél bajban leszünk, mert újra meg kell csinálni ezeket a módosításokat. Nem az sem jó ha nem frissítünk, mert akkor a biztonsági hibák miatt veszélyben lesznek a vevőink adatai. Így folyamatosan át kell vezetgetni a módosításokat minden új verzió esetében. (Igen ezt az időt is neked kell megfizetni.)
 • stb…

Ismeretlen objektum

Rengeteg példán keresztül szemléltethetném azt, hogy milyen bukkanói lehetnek egy ingyenes webáruháznak, de inkább szeretném leírni néhány mondatban, hogy miért jó ha saját egyedi ízlésednek megfelelő webáruházat késztíttetsz.

A kezdetektől fogva a vevővel folytatott párbeszéd alapján alakul ki a webáruház működési logikája, és felépítése, ezáltal biztosítva azt, hogy valóban úgy fog működni a webáruházad, ahogyan azt te szeretnéd.

Már a tervezési fázisban beleszólhatsz abba, hogy milyen legyen a webáruházad kinézete, ami ugye nagyon fontos. Gondolj bele, hogy amikor megragadja egy weboldal a figyelmed, akkor sokkal könnyebben emlékszel rá, hogy hol vásároltál, viszont ha 100 azonos séma közüli webáruházból vásárolsz a neve sem fog könnyedén az eszedbe jutni.

Ha egyedi webáruházat készítettetsz, biztosan nem fogsz olyan választ kapni a fejlesztőtől, hogy meg kell ismerjem a kódot, és ez időbe telik amit neked kell kifizetned, csak a következő válaszokkal fogsz találkozni: természetesen megoldható, hiszen úgy építettük fel a rendszert, hogy könnyedén csatolható bármilyen funkció hozzá. Igen ebben az esetben is időbe és pénzbe kerül egy-egy modul lefejlesztése, viszont körülbelül a felébe mint az ingyenes webáruházaknál.

Tehát az egyedi webáruház készítés azoknak az ügyfeleknek való, akik hosszútávon szeretnének megbízható és egyedi rendszerrel a vevőik kedvében járni, hiszen a vevő hozza a pénzt, és az ő igényeit kell minél gyorsabban és pontosabban kiszolgálni.

Lehet, hogy ha csak fél évre tervezel egy webáruházat üzemeltetni összességében anyagiakban jobban jársz egy ingyenes webáruházzal, viszont ha hosszú távon gondolkodsz, és egy megbízható márkát szeretnél építeni az üzletedből sokkal kifizetődőbb lesz ha egyedi webáruházat programoztatsz egy hozzáértő webfejlesztővel.